Assicon 2018

The 31st Annual Conference of The Association of Spine Surgeons of India

Time Duration Title
8.30 AM - 12.30 PM 4 hrs Preconference surgical workshop - LIVE SURGICAL DEMONSTRATION
2.00 PM - 5.30 PM 1 hr 30 min SESSION : Cadaver Workshop
2.00 PM - 5.30 PM 2 hr 30 min SESSION : Recent Advances and Tecniques (Industry time)
Time Duration Title Speaker Place Moderator Panel
7.00 AM - 8.30 AM Registration
8.25 AM - 8.30 AM Opening remarks Appaji Krishnan
8.30 AM - 9.15 AM 45 min BREAKFAST SESSION: Trauma in special situations
Ankylosing spondylitis
Poly trauma
Liver cell failure
9.15 AM - 9.45 AM 30 min FREE PAPER SESSION 1
9.45 AM - 11.00 AM 1 hr 15 min SESSION : AIS
10 min INVITED LECTURE: 3D assessment and surgical correction, Harms Study Group Quality Improvement Project - Surgeon Performance Metrics Peter Newton US
10 min Value of anterior correction in the treatment of AIS Jurgen Harms Germany
20 min PANEL DISCUSSION
Do I use LENKE's classification
Ajoy Shetty Coimbatore
15 min DEBATE: Is anterior release still relevant
For
Against

Aravind Jayaswal
Suken Shah
10 min DISCUSSION
11.00 AM - 11.15 AM TEA BREAK
12.30 PM - 1.00 PM 30 min FREE PAPER SESSION 2
11.45 AM - 12.30 PM 45 min Session : Endoscopic Spine Surgery
11.45 PM - 12.30 PM 12 min INVITED LECTURE: Full-endoscopic operations in lumbar disc herniations and spinal stenosis Martin Komp Germany
20 min DEBATE : Case Presentation & Literature review Upendra Bengaluru
Transforaminal Discectomy Arun Bhanot Delhi
Interlaminar Pramod Lokhande Pune
10 min DISCUSSION
12.30 PM - 1.00 PM 30 min FREE PAPER SESSION 3
1.00 PM - 2.00 PM 1 hr LUNCHEON WORKSHOP
Medtronic
Cure surgicals
Globus Medicals
2.00 PM - 3.15 PM 45 min CONCURRENT SESSION 1 - Hall 7 & 8 : Neuro Fibromatosis, Tumour, Deformity
Satish Rudrappa
Suken Shah
Bengaluru
U.S.A
2.45 PM - 3.15 PM 30 min FREE PAPER SESSION 4
2.00 PM - 3.15 PM 45 min CONCURRENT SESSION 2 - Hall 3: The Elderly patient (>75 y)
DEBATE 1: L4-L5 degenerative spondylolisthesis
6 min Decmpress only
6 min TLIF
6 min DICUSSION
DEBATE 2: Degenerative lumbar scoliosis with unilateral radiculopathy
6 min Pain procedures
6 min Specific decompression
6 min Instrumented deformity correction
2.45 PM - 3.15 PM 30 min FREE PAPER SESSION 5
3.15 PM - 3.30 PM TEA BREAK
3.30 - 4.20 PM 45 min SESSION : CV Junction
Paediatric C1,C2 subluxation Roopesh Kumar Chennai
8 min Reducing severe basilar invagination and AAD using DCER principle Sarat Chandra Delhi
12 min INVITED LECTURE: Atul Goel Mumbai
10 min Anterior surgery for AAD Sushil Patkar Pune
5 min DISCUSSION
4.20 PM - 5.50 PM 1 hr 30 min SESSION : Safety in Spine Surgery / Complication Avoidance
6.30 PM Onwards 1 hr 30 min Inauguration and dinner
Time Duration Title Speaker Place Moderator Panel
7.30 AM - 8.15 AM 45 min BREAKFAST SESSION (Hall 7 & 8) : Osteoporosis
7.30 AM - 8.15 AM 45 min BREAKFAST SESSION (Hall 3) : Spinal metastasis
8.30 AM - 10.00 AM 1 hr 30 min SESSION : Early Onset Scoliosis
PART 1 : Introduction
8 min Early Onset Scoliosis - The Scope of the Problem Suken Shah
6 min Non-Operative Treatment - Casting / Bracing and Who to Observe? Peter O. Newton
8 min Q & A with Discussion
PART 2: Let's go to OT
6 min Operative Treatment - Goals and Guidelines Abhay Nene
6 min Definitive Fusion is Best Peter O. Newton
8 min Growth Modulation Techniques - Posterior Distraction Methods Randal R. Betz
6 min Best Practice for Resource - Challenged Environments Rajasekaran
6 min Complications and Bad Actors (Syndromes and Kyphosis) Suken Shah
8 min Q & A with Discussion
PART 3: Controversies and New Directions
6 min Is there a Role for Anterior Based Growth Modulation in EOS? Antonacci
6 min When is Lengthening Over at End of the Road Arvind Jayaswal
6 min Do All EOS Patients Need Definitive Fusion Prior to Adolescence/Adulthood? Randal R. Betz
8 min Q & A with Discussion
5 min Summary of the Session and Take Home Points (Senior ASSICON leader/statesman) Jayaswal
10.00 AM - 10.15 AM TEA BREAK
10.15 AM - 11.15 AM 1 hr VT Ingalhalikar Gold Medal Papers
11.15 AM- 11.55AM 40 min ASSI Research Award Papers
10 min Young Investigator Award
10 min Clinical Research Award
10 min Basic Science Research Award
10 min Publication Award
12.00 PM - 1.00 PM 1 hr Presidential Oration - Mahatria Ra
12.00 PM - 12.05 PM 5 min Introduction & felicitation Raghav Dutt
12.05 PM - 12.50 PM 45 min Presidential Oration TT Rangarajan
1.00 PM - 2.00 PM 1 hr LUNCHEON WORKSHOP
2.00 PM - 3.00 PM 1 hr SESSION : Adul Deformity
12 min PLENARY LECTURE: Sagittal balance parameters - brief history, descriptions and limits Thierry Marnay France
10 min Surgical planning in degenerative lumbar scoliosis Henry Halm Germany
12 min INVITED LECTURE: Atul Goel Mumbai
DEBATE: Restoring sagittal balance
3.00 PM - 3.30 PM 30 min FREE PAPER SESSION 6
3.30 PM - 4.30PM 1 hr SESSION : Plenary Lectures
15 min Treatment and midterm results - Early treatment of congenital scoliosis Jurgen Harms Germany
12 min Unique surgical treatments for children with neuromuscular scoliosis based on diagnosis Randall Betz US
12 min Management of degenerative cervical myelopathy: what do we know? where are we going? Michael Fehlings Canada
4.30 PM- 5.30 PM 1 hr CONCURRENT SESSION 3 - Hall 7 & 8
4.30 PM - 5.30 PM 1 hr CONCURRENT SESSION 4 - Hall 3
5.30 - 6.30 PM 1 hr GBM
7.30PM Onwards Gala dinner
Time Duration Title Speaker Place Moderator Panel
8.00 AM-9.00 AM 1 hr BREAKFAST SESSION : Controversies in spine surgery
9.00 AM - 9.30 AM 30 min FREE PAPER SESSION 7
INVITED LECTURES
9:30 AM - 10:30 AM 1 hr Central cord syndrome
11.00 AM - 11.30 AM 30 min Valedictory
11.30 PM - 12.30 PM 1 hr TB and Infection
12.30 PM Lunch & Depart